7 başlıkta geçen hafta
Türkiye yoğun bir haftayı geride bırakırken, ekonomide Merkez Bankası enflasyon tahmini, yabancının Türk hisse ve tahvillere ilgisi, kamuda tasarruf önlemlerinin alınacak olması haftanın yurt içinde en çok konuşulan konuları arasında yer aldı.
Yurt dışında ABD ve Eruo Bölgesi ve İngiltere’dan gelen veriler izlendi.
İşte geride bırakılan haftanın öne çıkan 7 başlığı…
1- TCMB 2024 enflasyon tahminini yükseltti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) önceki raporda yüzde 36 olan 2024 yıl sonu tüketici fiyat endeksi artışı tahminini yüzde 38’e çıkardı. Karahan, önceki raporda yüzde 14 olarak açıklanan 2025 yıl sonu tüketici enflasyonu tahmininin aynı seviyede bırakıldığını söyledi.
2- Menkul kıymet tesisi yürürlükten kaldırıldı
Merkez Bankası (TCMB) tahvil piyasası üzerinde kamu kontrollü yapıya olanak sağlayan menkul kıymet tesisi uygulamasını yürürlükten kaldırdı. Menkul kıymet düzenlemeleri, bankaları uzun vadeli Hazine tahvilini enflasyonun çok altında bir getiri ile almaya zorladığı için genel seçim öncesinde eleştirilerin odağında yer alıyordu. Ayrıca bu uygulama, tahvil piyasasındaki kamu kontrolü politikaların regülasyon bazında sembolü olarak öne çıkmıştı.
3- Rezervlerde kalite hamlesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri daha kaliteli hale getirme çalışmaları rekor hıza ulaştı.
TCMB analitik bilanço verileri üzerinden Bloomberg HT tarafından yapılan öncül tahmine göre 3 Mayıs haftasında TCMB’nin swap hariç net rezervleri 9,9 milyar dolar arttı. 30 Nisan gününde bu rezervlerde toparlanma 3,3 milyar dolar seviyesiyle Nisan başından bu yana günlük bazda en hızlı toparlanmayı kaydetti.
4- Türkiye’nin risk primi pandemi öncesine döndü
Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i Şubat 2020’den bu yana görülen en düşük seviyeye olan 276 baz puana düştü.
Analistler, Türkiye’nin CDS’inde devam eden gerilemeyle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye’nin kredi notunda artış ve kredi notu görünümünde de olumlu değişiklikler yaptığını vurgulayarak, bunun da yatırımcıların Türkiye ekonomisine artan güveni ortaya koyduğunu söyledi.
5- TL mevduat faizi yüzde 68’de dengelendi
Son haftalarda yükselişini sürdüren 1-3 aylık mevduat faizinde ılımlı bir seyir izlendi. Geçen hafta yüzde yüzde 68,1 olarak kaydedilen faiz bu hafta yüzde 68 ile dengelendi.
Üç hafta önce yüzde 86,2’lik faizle tarihi zirveyi gören tüketici kredi faizinde düşüş izlendi. Geçen hafta yüzde 81,3 olarak kaydedilen tüketici kredisi faizi yüzde yüzde 79,9 olurken, ticari kredi faizi de yüzde 67,1’den yüzde 65,7’ye geriledi.
6- Kamuda tasarruf yapılacak alanlar belirlendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuda taşıtlar, binalar, haberleşme giderleri, cari harcamalar, hizmet içi eğitim, yurt dışı seyahat, kamu istihdamı gibi alanda tasarruf kültürünü güçlendirecek adımlar atacağız. Hem vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin kalitesini artıracağız. Ekonomi yönetimimizi bu konuda gerekli çalışmaları tekemmül ettirmek için talimatlandırdım” ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pazartesi günü alınacak önemleri açıklayacağını duyurdu.
7- TL’nin reel değeri 2,5 yılın zirvesinde
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Nisan’da 59,77’ye yükseldi. Böylece TL’nin reel değeri Eylül 2021’den beri en yüksek seviyeye çıktı.