“Bankacılık sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 50’yi geçti”
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle kadınları kutladı ve bankacılık sektöründe kadın istihdamının değerine değinerek bu alandaki güncel bilgileri paylaştı.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, kadın istihdamının sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmanın önceliklerinden biri olduğunu belirterek, “Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve büyümesi için kadın istihdamının öneminin farkındayız. Birliğimiz ve bankalarımızla birlikte toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumun her alanında olmazsa olmaz olduğunun bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bankacılık sektöründe çalışanların yüzde 50’den fazlasının kadın olması sektörümüzdeki bu farkındalığın bir göstergesidir.”
Türkiye Bankalar Birliği’nin kurulduğu günden bu yana bölümün istatistiklerini tuttuğunu ve kamuoyu ile paylaştığını belirten Çakar, “Bu istatistik ve veriler sayesinde bankacılık sektörü çalışanlarının demografik yapısını yakından takip ediyoruz. 1963’te yüzde 27 olan kadın çalışan oranı, 2022 Eylül ayı sonunda yüzde 50’yi geçti. Derneğimiz de sektöre benzer bir demografik yapıya sahip. Çalışanlarımızın yüzde 52’si kadın” dedi.
Sektörümüz kadın girişimcileri desteklemeye devam ediyor
Kadın istihdamını korumak, geliştirmek ve girişimci kadınları desteklemek için bankaların çok değerli projeler yürüttüğüne işaret eden Çakar, “Bankalarımız, kadın girişimcileri özel kredilendirme uygulamalarıyla destekleyerek ekonomik faaliyetlere katılmalarını teşvik ediyor; Kadınlara ilham vermek ve onları desteklemek için danışmanlık hizmetleri, teşvik programları ve eğitimler düzenliyor.”
Kadın yönetici oranı artıyor
Bankaların üst yönetim kademelerinde kadın çalışan oranında süregelen bir artış olduğuna dikkat çeken Çakar; 2013 yılında yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, genel müdür ve genel müdür yardımcılığı görevlerinde kadın oranı yüzde 12 iken bugün 7 puan artarak yüzde 19’a çıktığını, üst kademelerde 129 kadının görev yaptığına dikkat çekti. yönetim seviyeleri. Bölümde çalışan kadınların eğitim düzeylerinin de yüksek olduğuna dikkat çeken Çakar; Kadın çalışanların yüzde 93’ünün lisans, yüksek lisans veya doktora derecesine sahip olduğunu belirtti.