Ekonomi

Metro Türkiye’den Deprem Bölgesinde Üreticilere Sürdürülebilir Destek

Metro Türkiye, deprem bölgeleri için güçlendirme çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Depremle sarsılan Hatay’ın Arsuz ve Samandağ ilçelerindeki üreticilerden 50 tona yakın limon ve beyaz kabak satın alan Metro Türkiye, hem çiftçiye hem de bölgedeki tarımın sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor. Tek seferlik bir ek olmaktan çıkıp daha fazla çiftçiye ulaşmak amacıyla kooperatifler aracılığıyla alım yapan Metro Türkiye, eserlerin toplanması için de ekipman desteği sağlıyor.

Deprem felaketinin ardından yaraları sarmak için bölgede ilk günden itibaren çalışmalarına başlayan Metro Türkiye, üreticiye destek olmak ve sahada bırakılan eserleri tüketiciyle buluşturmak için harekete geçti. Sağladığı ekipman takviyesi ile Hatay’ın Arsuz ilçesinde 50 tona yakın Arsuz Limon ve Samandağ ilçesinde Hatay Beyaz Kabak alarak bölge üreticisine gelir sağlamaktadır. Katkı payının devamı için bölgeden eser alımına devam edecek olan Metro Türkiye, Arsuz Limon ve Hatay Beyaz Balkabağı’nın da Coğrafi İşaret Tescilli olması ve böylece sürdürülebilir bir yerel ekonomi ve talep oluşturması için çalışmalara başlayacak.

Metro Türkiye olarak işleri rafa kaldırmanın ötesinde, her zaman üreticiye ve yerel işlerin sürdürülebilirliğine destek olmayı hedeflediklerini ifade ettiler. Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Deniz Alkaç , bu amaçla sarsıntı bölgesinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Hatay’da limon ve bal kabağını hasat zamanı almaya başladıklarını anlatan, Düşük “Bölgeye göndereceğimiz tırlarla Arsuz ve Samandağ’daki üreticilerden 50 tona yakın ürün almış olacağız. Bölgeden aldığımız ürünleri Doğal Arsuz Limon ve Hatay Beyaz Kabak etiketleriyle raflarımızda müşterilerimizle buluşturuyoruz.” söz konusu. Sarsıntıda ekipmanlarını kaybeden üreticilere satın alma yapmanın ötesinde toplama merdiveni, eldiven, makas, kasa, büyük kafes gibi malzemelerle de takviye sağladıklarını belirten Dr. Düşük “Yöre halkının koleksiyonculuk faaliyetlerine katılması, kendilerine gelir yaratılmasına da vesile olmuştur. Amacımız, sürdürmeyi planladığımız çalışmaları sürdürülebilir kılacak adımlar atmak” dedi. söz konusu.

Üretici kooperatiflerinin önemine değinen, Düşük “Karşı karşıya olduğumuz bu durum bize iş birliği yapmanın önemini bir kez daha gösterdi. Önümüzde yaralarımızı birlikte saracağımız uzun bir iyileşme süreci var. Bu nedenle tüm bu temellerin sürdürülebilir olması büyük önem taşımaktadır. Bu noktada kooperatiflerin rolü büyüktür. Metro Türkiye olarak yerelleşme odaklı çalışmalarımızı yıllardır kooperatiflerimizle birlikte yürütüyoruz. Bu süreçte vereceğimiz takviyelerde çiftçilerimize daha kolay ulaşmak ve eserlerin toplanmasında daha sağlıklı bir organizasyon gerçekleştirmek için kooperatiflerimizle birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. dedi.

Coğrafi İşaret Tescili Başvuru Çalışmaları Başlıyor

Çiftçinin emeği korunurken yöresel eserlerin devamlılığının sağlanmasının da büyük değer taşıdığını belirten Prof. Deniz Alkaç “Çiftçilerimize vereceğimiz destekler elbette bir defalık alımla bitmeyecek. Yapacağımız yeni alımlarla hem üreticilerimize hem de çalışmalarımıza destek olmaya devam edeceğiz. Ancak en önemlisi, hem bölge halkının ekonomisine katkı sağlayan hem de yerel işlerin üretiminde sürekliliğe olanak sağlayan sürdürülebilir bir iş modeli oluşturmaktır. Metro Türkiye olarak 2012 yılında başladığımız ve 10 yılı geride bıraktığımız Coğrafi İşaretli Eserler projesi kapsamında satın aldığımız her iki eser için de Coğrafi İşaret Tescili başvurularımızı bugün başlatacağız. Çünkü eşsiz doğa koşullarında yetişen Coğrafi İşaret Tescilli Eserlerin korunmasının, ulusal ve küresel tanıtımının yerel üreticiye ve ülke ekonomisine katma değer sağladığına inanıyoruz. Metro Türkiye olarak bölgedeki kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarına Coğrafi İşaretli çalışmalar konusunda yol göstermeye ve yol göstermeye devam edeceğiz. Arsuz Limon ve Hatay Beyaz Kabak olarak tescillenmesini hedeflediğimiz bu eserlerin Coğrafi İşaret Tescilli olması bu eserlerin korunmasını ve geleceğe taşınmasını sağlayacak, aynı zamanda çiftçilerimiz için daha verimli ve sürdürülebilir bir gelir yaratacaktır. ” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu