Haber

Yatırımlar sürdürülebilir olursa Türkiye’nin yüzyılı kruvaziyer yüzyılı olabilir!

CAMELOT DENİZCİLİK LİDERİ EMRAH YILMAZ ÇAVUŞOĞLU:

YATIRIMLAR SÜRDÜRÜLEBİLİR İSE Türkiye’NİN YÜZYILI YOLCULUK YÜZYILI OLABİLİR!

 

 

Kruvaziyer turizminde yükselen fiyatların Akdeniz Havzası ve Karadeniz olduğunu belirten Camelot Denizcilik Yönetim Konseyi Başkanı Kaptan Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, “Kruvaziyer turizminde doğru yatırımların sürdürülebilir olması gerekiyor. Kamu ve özel sektör gerekli yatırımları yaparsa Türkiye’nin yüzyılı aynı zamanda kruvaziyer yüzyılı olacaktır!” söz konusu.

 

 

Masmavi denizleri, eşsiz koyları ve teknik donanımı en üst seviyedeki limanlarıyla bir kruvaziyer cenneti olan Türkiye, kruvaziyer turizminde lider ülkelerden biri olma yolunda ilerlemektedir. 2023 yılının ilk 5 ayında limanlarımıza yanaşan kruvaziyer gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %43,1 arttı. Kruvaziyer yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 114 arttı.

 

KUŞADASI LİMANI TEPEDE, İSTANBUL TAKİPTE

Altyapı hizmetleri ve teknik donanımlarıyla birbirinden değerli kruvaziyer limanlarına sahip olan Türkiye, kruvaziyer turizminde son dönemde öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Kuşadası Limanı ülkemizde kruvaziyer şirketlerinin en uğrak limanıdır. Kuşadası Limanı’nı İstanbul limanları takip ediyor. Türkiye’de yabancı sermayeli yolcu gemisi işleten ilk şirket olan Camelot Denizcilik’in Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, şunları söyledi: İstanbul Galataport Limanı’nın 2021 yılının son çeyreğinde açılması kruvaziyer limanlarımızın kalitesini de artırdı. Çeşme ve Bodrum limanları da önde gelen limanlarımız arasındadır.” söz konusu.

 

YÜZDE 66,7 ARTIŞ VAR

Çavuşoğlu, 2022 yılında ülkemize 993 kruvaziyer gemisinin geldiğini, aynı yıl kruvaziyer yolcu sayısının ise 1 milyon 10 bin 767 kişi olduğunu belirtti. 2022 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, nisan ayında 88 bin 566 olan kruvaziyer yolcu sayısının mayıs ayında 176 bin 840’a, haziran ayında 183 bin 407’ye, temmuz ayında ise 209 bin 33’e yükseldiğini söyledi. Camelot Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Çavuşoğlu, “ Geçtiğimiz yıl Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde ülkemize 341 bin 556 kruvaziyer yolcusu gelirken, bu yıl aynı dönemde bu sayı yüzde 66,7 artarak 569 bin 280’e ulaştı. Artışların böyle devam etmesi halinde bu rakamın da artmasını bekliyoruz. Yıl sonuna kadar 1 milyonu aşacağız.“dedi.

 

YATIRIMLAR SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI

Çavuşoğlu, Akdeniz Havzası’nın tüm güzellikleri ile Karadeniz’in eşsiz özelliklerini aynı anda sunabilen başka bir turizm destinasyonu olmadığını söyledi. Camelot Maritime olarak özel sektörün denizcilik alanına yatırım yapması gerektiğini her zaman söylüyoruz. Sadece özel sektörün değil kamunun da bu konuda yatırımlarla özel sektöre katkı sağlaması gerektiğini her platformda vurguluyoruz. Bir diğer vurguladığımız konu ise üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede denizcilik bakanlığının kurulmasının gerekliliğidir. Denizcilik Bakanlığımızın kurulmasıyla daire başkanlığının ivme kazanacağını öngörüyoruz.“dedi.

 

YOLCULUĞUN YÜKSELEN FİYATI: AKDENİZ KASA VE KARADENİZ

Çavuşoğlu, kruvaziyer turizminin dünyada hızla gelişen, bulunduğu ülkeye ve şehre çok fazla gelir sağlayan, orta ve üst gelir gruplarına hitap eden bir turizm türü olduğunu belirtti. “Kruvaziyer destinasyonları arasında son yıllara kadar Kuzey Amerika, Güney Amerika ve tropik adalar ön plandaydı. Günümüzde Uzakdoğu, Kutuplar, Baltık Denizi Bölgesi, Arap Yarımadası, Kızıldeniz, Karadeniz ve özellikle Akdeniz Bölgesi, kruvaziyer destinasyonlarında hem pazarlama stratejisi hem de yeni rotalar oluşturulması açısından dikkat çekmektedir. Akdeniz Havzası kruvaziyer destinasyonlarının giderek yükselen yıldızı olduğundan, Güney Amerika destinasyonunun ardından ikinci sıraya yükselmiş ve son yıllarda kruvaziyer turizminin gözdesi haline gelmiştir. “Doğru yatırımları sürdürülebilir kılabilirsek Türkiye’nin yüzyılını kruvaziyer yüzyılı haline getirebiliriz.”söz konusu.

 

EN ÇOK TURİSTİ AVRUPA, RUSYA VE IRAK’TAN ALIYORUZ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 2020 yılında Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısının 15 milyon 963 bin 997 olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: 2021 yılında ülkemize gelen turist sayısı 30.040.000 kişiye ulaştı. 2022 yılında 51.039.000 kişiye ulaştı. Ülke bazında baktığımızda ise 2022 yılında Rusya’dan 5 milyon 232 bin 611, Gürcistan’dan 1 milyon 514 bin 813, Kazakistan’dan 712 bin 136, Azerbaycan’dan 683 bin 834, Ukrayna’dan ise 675 bin 467 turistin ülkemizi ziyaret ettiğini görüyoruz.2022 yılında yurt dışına çıkan toplam Türk turist sayısının 7 milyon 266 bin 773 kişi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi: “2 022 yılında ülkemizden Kıta Avrupası’na (Avusturya, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, Birleşik Krallık) 1.384.985 turist çıkış yaptı. Kıta Avrupasını ülke bazında Irak takip etti. Ülkemizden Irak’a gelen turist sayısı ise 1.041.681 oldu. “Türkiye’den Bulgaristan’a 854 bin 479 turist giderken, Gürcistan’a giden turist sayısının ise 762 bin 745 olduğunu görüyoruz.”

Camelot Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Çavuşoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemize gelen turistlerin kişi başına harcamasının 2020’de 762 dolar, 2021’de 785 dolar, 2022’de ise 1.096 dolar olduğunu söyledi. 589 dolar olduğunu söyledi.

Cemelot Denizcilik Genel Müdürü Gürbüz Can, denizcilik sektöründe hizmet veren Türk firmalarının son yıllarda kruvaziyer gemilerine hizmet hacmini artırdıklarını belirterek, şunları söyledi: Şuna inanıyoruz; Dünya gemi inşa ve onarım sektöründe çok iyi bir yerde bulunan gemi inşa sanayimiz bu alanda daha iyi yerlere gelecektir. Bu anlamda gemi inşa sektörünün desteklenmesi ve altyapı yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekiyor. Dolayısıyla kruvaziyer sektörünün turizm gelirleri üzerindeki etkisinin, gemi inşa/tamir ve yan sanayine de ekonomik olarak ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz” dedi.söz konusu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-maden.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu